Ağaçtan Sofraya Zeytinyağının Üretim Serüveni

agactansofrayazeytinyagininuretimseruveni

İnsanlık tarihi kadar eski mazisi olan zeytinin, dalında meyve olarak büyüyüp sofralarımıza zeytinyağı halinde gelene kadar zorlu ve bir o kadar zahmetli yollardan nasıl geçtiğini anlatalım istedik. Ağaçtan sofraya kadar uzanan bu serüveni gözünüzde canlandırmaya başlayalım.

 

Dünyadaki zeytin üretiminin %95'i Akdeniz ülkelerinde üretilmektedir. Bu bölgenin tarihinde ayrı bir yeri olan, birçok kutsal metinde ismi geçen başka bir ağaç yoktur. Geçmişten günümüze dek kullanılan birçok üretim yöntemi olsa da artık teknolojinin gelişmesine paralel olarak modern makine ve ekipmanlar kullanılarak üretilmeye başlanmıştır. 

 

Hasat: Olması gerektiği kadar zahmetli!

Zeytinyağı olma yolculuğuna başlayacak olan zeytinlerin hasadı oldukça meşakkatli ve yorucu bir iştir. Anadolu'da hasat birçok farklı şekilde uygulanıyor. Olumsuz sonuçlar doğuracak yöntemleri yazmadan zeytinyağı olma yolculuğundaki doğru adımlara hasadı anlatarak ilerleyelim. Peki, nedir bu adımlar?

- Zeytinlerin elle toplanması.

- Ağaç çırpılırken ağaca zarar verilmemesi.

- Toprakla temas etmemesine özen gösterilmesi.

- Zeytinlerin hasat sonrası uzun süre (24 saati geçmemesi) önerilir.

- Dal, kabuk, yaprak vb. parçalardan arındırılması.

Bu önemli aşamalardan sonra zeytinler, belirli bir taşıma materyali ile yağhaneye yani zeytinyağı olma yolculuğuna doğru götürülmektedir.

 

Sıkım: Yöntemler karmaşası.

Modern yöntemde, olmaması gereken maddelerden arındırılmış zeytinler temiz yıkama suyu ile yıkama işlemine tabi tutulur. Daha sonra kırıcılardan geçirilerek zeytinlerin parçalanması sağlanır. Parçalanan zeytinler yoğurma ünitesinde hamur hale getirilir. Hamur olgunlaştıktan sonra posa ve yağ birbirinden ayrılmaya hazır hale gelmiştir. Hamurda kalan yağların alınması için dekantör ve santrifüj işlemleri uygulanarak karasu, yağ ve prina elde edilir. Son olarak yağ bir müddet bekletilir ve kalan maddelerden arındırılarak zeytinyağı elde edilmiş olur.

Ağacından sofralara gelene kadar muazzam işlemlerden geçen bu kadim meyvenin yağı, bugün hala değerini koruyor. Serüveni ne kadar zorlu ise kalitesi ve tadını oluşturan kriterleri unutmamanız gerektiğini hatırlamak, bu serüveni siz ve sevdikleriniz adına anlamlı kılacaktır.

 

 

Bu yazımızda zeytinin, zeytinyağına dönüşme sürecini okuduktan sonra siz de sofranızda ve yemeklerinizde kullanmak için hakiki bir zeytinyağı arıyorsanız Çakalini zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

Etiketler: zeytinyağı üretimi, zeytinyağı nasıl üretilir, zeytinyağı, nasıl zeytinyağı yapılır?
Şubat 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı