1000 TL Ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo
Popüler Ürünler

Sepetiniz boş.

Sepet (0)

    Toplam
    0.00TL

    Blog

    Image

    Zeytinyağı Asit Oranı Ne Olmalı?

    Zeytinyağı alırken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri “asit oranı”dır. Çünkü bu değer, zeytinyağının kalitesini ve saflığını doğrudan etkileyen en önemli göstergelerden biridir. Peki, zeytinyağında ideal asit oranı kaç olmalı? Hangi aralık kaliteli zeytinyağı anlamına gelir?

    Asit Oranı Nedir?

    Zeytinyağındaki asit oranı, 100 gram zeytinyağında bulunan oleik asit miktarını ifade eder. Yani yağın ne kadar serbest yağ asidi içerdiğini gösterir. Bu oran ne kadar düşükse, zeytinyağı o kadar kaliteli ve taze demektir.

    Hangi Aralık Kaliteli Sayılır?

    • Naturel Sızma Zeytinyağı: En kaliteli zeytinyağıdır. Asit oranı %0.8'in altında olmalıdır. En ideal olanlar %0.3 – %0.5 arasındadır.

    • Naturel Birinci Zeytinyağı: Asit oranı %0.8–2.0 aralığındadır. Tüketilebilir ama sızma kalite değildir.

    • Rafine Zeytinyağı: Asit oranı yüksek zeytinyağlarının kimyasal işlemle rafine edilmesiyle elde edilir. Gerçek zeytinyağı tadı ve besin değeri büyük ölçüde azalır.

    Asit Oranı Neden Yükselir?

    • Zeytinlerin geç toplanması

    • Toplandıktan sonra uzun süre bekletilmesi

    • Uygun olmayan saklama koşulları

    • Kalitesiz sıkım yöntemleri

    Tüm bu nedenler, zeytinlerde bozulma sürecini başlatır ve asit oranının yükselmesine sebep olur.


    Sonuç: Kalite, Asitte Gizli

    Zeytinyağının kalitesini belirleyen en net göstergelerden biri asit oranıdır. Etiketinde %0.8’in altında olduğunu gördüğünüz naturel sızma ve özellikle erken hasat-soğuk sıkım zeytinyağları, yüksek kalite ve sağlık açısından en güvenilir tercihlerdir.